Skuteczna pielęgnacja i czyszczenie drewnianej deski do krojenia
Drewniane deski do krojenia są nie tylko estetyczne, ale także wytrzymałe i trwałe. Ich dodatkowym plusem jest możliwość renowacji, gdy ulegną uszkodzeniu. Wymagają jednak umiejętnego czyszczenia i pielęgnacji. W jaki sposób zadbać o swoją deskę do krojenia?
Do produkcji desek do krojenia wykorzystuje się różnego rodzaju drewno. To zarówno te zaliczane do kategorii drewna rodzimego, jak również egzotycznego. Mają nie tylko inny wygląd, ale również inaczej reagują na czynniki zewnętrzne. Każda deska drewniana zasługuje jednak na odpowiednie czyszczenie i pielęgnację.
Jeśli chcesz mieć pewność, że także Twoje deski do krojenia będą czyste, a przy tym estetyczne, sprawdź nasze porady!
Czyszczenie drewnianej deski do krojenia
Deskę do krojenia każdego dnia powinno się dokładnie oczyścić. Jak to zrobić? Do codziennego oczyszczania wystarczy woda z odrobiną środka czyszczącego, na przykład płynu do mycia naczyń czy też sody oczyszczonej.
Jeśli deska posiada nieprzyjemny zapach, możemy zastosować przekrojoną na pół cytrynę i natrzeć drewno jej sokiem, posapując jednocześnie nawierzchnię solą. Na koniec deskę spłukujemy ciepłą wodą. Do dezynfekcji sprawdzi się także ocet, który dobrze radzi sobie też z przebarwieniami.
Uwaga! Nie powinno się myć drewnianych desek do krojenia w zmywarce, ponieważ może spowodować do rozsychanie, pękanie oraz wykrzywianie się drewna. Także deski nie powinniśmy pozostawiać na dłuższy czas w wodzie.
Pielęgnacja drewnianej deski do krojenia
Oprócz systematycznego czyszczenia drewniana deska do krojenia powinna być także odpowiednio pielęgnowana. Szczególnie ważna jest konserwacja, która pozwoli na zaimpregnowanie drewna i jego lepszą ochronę przed czynnikami zewnętrznymi.
Do konserwacji desek drewnianych najlepiej nadają się oleje. Możemy wykorzystać naturalne oleje jadalne, na przykład oliwę z oliwek, olej lniany. Na wysuszoną deskę wylewamy odrobinę oleju, a potem rozcieramy go szmatką. Następnie deskę pozostawiamy do wyschnięcia.
Proces impregnacji deski drewnianej do krojenia warto prowadzić regularnie. Należy zakonserwować nową deskę, a następnie, przez pierwsze miesiące jej użytkowania, raz na tydzień. Potem procedurę można ograniczyć do jednego razu w miesiącu.